Wat is surftherapie?


Elke surfer zal je vertellen dat surfen therapeutisch is. Maar er zit natuurlijk meer achter dan dat! Over heel de wereld zijn er organisaties die surftherapie aanbieden voor een breed scala aan mensen. Zo zijn er groepen die zich concentreren op mensen die trauma’s hebben doorstaan, worstelen met rouw, kinderen met autisme , down syndroom of andere ontwikkelingsstoornissen, mensen met fysieke uitdagingen zoals amputaties of spierziekten. De lijst is eindeloos.

Onderzoek naar surftherapie begint nu op gang te komen, maar onderzoek naar de losse aspecten die samenkomen binnen surftherapie bestaat al langer. Hieronder vind je een overzicht van de elementen die surftherapie succesvol maken:

  • In het water en in de natuur zijn zorgt voor kalmte

  • Fysieke inspanning is goed voor de mentale gezondheid.

  • Surfen is een activiteit die flow bevordert.

  • Surfen doe je samen. De meeste mensen die worstelen met hun mentale gezondheid worstelen ook met hun omgeving. Door samen dingen te ondernemen groeit het gevoel van verbondenheid met anderen.

Water:

In zijn boek ‘Blue Mind’ legt Wallace J. Nichols in detail uit waarom in of bij de oceaan zijn om verschillende redenen een positieve invloed heeft op het geestelijk welzijn. Een van de belangrijkste redenen is dat de oceaan een kalmerend effect heeft op de geest, wat stress en angst kan helpen verminderen. Het geluid van de golven en de geur van de zee kunnen ook een therapeutisch effect hebben en helpen een gevoel van rust en ontspanning creëren.

Het boek legt ook uit aan de hand van wetenschappelijke studies dat de oceaan een positieve invloed kan hebben op onze cognitieve vermogens. Zo kan de nabijheid van de oceaan de aandacht, het geheugen en de creativiteit verbeteren. Bovendien kan de oceaan het leven in perspectief zetten en mensen herinneren aan hun plaats in de wereld, wat ook weer gevoelens van stress, depressie en angst kan helpen verminderen.

Fysieke inspanning en het leren surfen:

De fysieke inspanning en de uitdaging van het leren van een nieuwe vaardigheid kunnen helpen om dopamine, adrenaline en endorfine vrij te maken. Al deze neurotransmitters zijn gunstig omdat ze helpen een gevoel van focus en concentratie te creëren, stress en angst te verminderen, en gevoelens van plezier en welzijn te bevorderen. Dit zorgt op zijn beurt weer voor betere mentale en fysieke prestaties, betere probleemoplossing en besluitvorming, meer creativiteit en productiviteit, en algemeen welzijn.

Flow:

Surfen is een activiteit die al je aandacht in het moment vraagt. Als je compleet in het moment bent, dan noemen we dat een ‘flow-state’. Flow-states zijn belangrijk voor de geestelijke gezondheid omdat ze geassocieerd worden met gevoelens van euforie, verhoogde concentratie en een gevoel van welzijn. Deze gevoelens kunnen helpen om stress, angst en depressie te verminderen, en kunnen de algehele geestelijke gezondheid verbeteren.
Bovendien is gebleken dat flow-states de creativiteit en productiviteit verhogen, wat gunstig kan zijn voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Wat binnen surftherapie terugkomt is dat mensen benoemen dat ze tijdens het surfen een afwezigheid van negatieve gedachten ervaren, wat een rust veroorzaakt die voor hen tot dan toe nog onbekend was. Steven Kotler, een expert op het gebied van flow states, stelt dat door het begrijpen van en het leren omgaan met flow states, mensen hun geestelijke gezondheid en algehele welzijn kunnen verbeteren, en wij zijn het daar mee eens!

Samen surfen

Een belangrijk onderdeel van surftherapie is het sociale aspect.
Onderzoek toont aan wat bijna iedereen al lang wist: dat de meeste mensen die niet lekker in hun vel zitten vaak ook problemen in op sociaal vlak ervaren. Dat betekent natuurlijk niet dat deze mensen niet in staat bent om vrienden en relaties te maken en onderhouden, maar wel dat als het even niet zo soepel loopt je hier misschien minder ruimte voor anderen hebt. Door samen met de andere deelnemers het water in te gaan, ontstaat er een gevoel van verbondenheid, plezier is namelijk het enige dat groter wordt wanneer je het deelt! Buiten het surfen om doen we ook veel samen. Dit zorgt ervoor dat we als groep elkaar beter leren kennen, we kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen of aanmoedigen wanneer nodig. Aan het einde van het programma ga jij naar huis met een hele groep nieuwe connecties die je leven weer een stukje rijker maken.

Ben je geïnteresseerd naar wat surftherapie betekent voor onze werkwijze bij Ripple? Kijk dan hier:


Wij zijn natuurlijk helemaal verkocht, maar we zijn niet alleen! Hier is alles over surftherapie in het nieuws: